Helstegt oksemørbrad 

 

 

Oksemørbrad kan som så meget andet tilberedes på mange forskellige måder. Denne opskrift på oksemørbrad er den klassiske, som tilsat andre krydderier mv. kan blive til mere specielle former for tilberedning, hvis dette er dit ønske. Oksemørbrad er en fremragende spise, og det er meget svært ikke at få noget lækkert ud af en oksemørbrad, selv hvis du ikke er garvet i et køkken. Dette gør den til et fremragende valg til en fest med rigtig god mad. En god kvalitet er selvsagt bedst, men fordelen ved oksemørbrad er, at selv den billigste altid er mør og lækker.

 

Oksemørbrad – sådan gør du:Skåret og rødt kød - oksemørbrad er utrolig mørt.

1 hel oksemørbrad

Olie

Groft salt

Peber

 

Start med at pudse kødet fri for evt. hinder mv. Evt. fedt må gerne blive på, da det giver god smag. Oksemørbraden pensles i olie, indgnides i salt og peber i et jævnt lag og lægges i et fad eller dyb bradepande. Fadet stilles i en forvarmet ovn ved 250 grader, hvor stegen skal være 15 min. for at ”svitse” stegen. Efterfølgende skrues ned til 160 grader og lågen åbnes kortvarigt for at få den varme luft ud, samt for at tilsætte vand til stegen – brug helst stålfade eller andet, som ikke risikerer at flække, når der tilsættes vand. Oksemørbraden skal nu have yderligere 30 - 60 min. afhængig af størrelsen, hvorefter den tages ud og pakkes ind i rigeligt sølvpapir. Oksemørbraden skal nu hvile i 15 min, hvorefter den er klar til at blive skåret og serveret.

 

Tip: Oksemørbrad smager godt med hvidløg, som presses/hakkes og lægges i olien, hvor den får lov at trække min. nogle timer gerne et døgn, før den pensles på stegen.

 

Oksemørbrad smager fantastisk til flødekartofler sammen med f.eks. en grøn salat og/eller en tomatsalat. Endvidere er flutes godt sammen med – både med hvidløg og persille. En oksemørbrad er dog god til det meste mad, også til kold kartoffelsalat, salatborde mv., så kun fantasien sætter grænser her.

 

Oksemørbrad varierer i størrelse, og jeg anbefaler derfor brug af stegetermometer for præcis stegetid. Stegetermometeret skal måle i midten af kødet på det tykkeste sted. En oksemørbrad skal have følgende temperatur: 60 grader – rød, 62 grader – rosa og 68 grader let rosa til gennemstegt. En oksemørbrad skal ud af ovnen og hvile ca. 4 grader før den ønskede temperatur, da oksemørbrad og kød generelt ”steger” videre, mens det hviler.