Traditionel lammekølle med hvidløg 

 

 

En lammekølle er i virkeligheden nem at lave, og lammekølle er både velsmagende og meget velegnet til en festlig middag. Dog skal man lige overveje, at ikke alle bryder sig om lammekølle, hvilket for mig jo er ganske uforståeligt. J Derfor kan det være en god idé lige at vejre stemningen på forhånd eller sørge for, at der er et alternativ til den serverede lammekølle.

 

 

 

 

Lammekølle – sådan gøres det:Lækker tilberedt lammekølle er meget indbydende.

1 hel lammekølle med eller uden ben

Olie

3 store fed hvidløg

Groft salt

Peber

 

Hvidløgene presses eller hakkes fint og puttes i olien, som helst skal trække fra dagen før. Den kan dog godt anvendes direkte. Evt. hinder skæres væk fra lammekøllen, men fedt efterlades på stegen til at give smag. Stegen pensles med olien og indgnides i salt og peber. Herefter lægges lammekøllen i et fad eller evt. en bradepande og stilles i en forvarmet ovn på 250 grader, hvor der brunes i 15 min. Herefter sænkes temperaturen til 160 grader og vand tilsættes. Pas på hvis du anvender lerfade, da disse nemt flækker, hvis du tilsætter meget koldt vand ad én gang. Herefter skal lammekøllen have ca. 30 min. per kg., hvis den er uden ben og ca. 45 min per kg., hvis det er med ben. Efter dette tages stegen ud, pakkes ind i sølvpapir og hviler i 15 min., hvorefter den er klar til servering.

 

Det er en god idé at anvende stegetermometer, for at ramme den helt rigtige kernetemperatur, som er 68 og 72 grader for henholdsvis rosa og gennemstegt kød. Lammekøllen skal ud af ovnen og hvile, når den er 3 grader under denne temperatur.

 

Tip: Lammekølle kan krydres ekstra ved at putte små stykker hvidløg og persille ind i lommer under kødets overflade forud for stegningen. En lammekølle kan tilberedes som nævnt, men uden hvidløg, hvis der er nogen, som ikke bryder sig om dette, selvom hvidløg og lammekølle unægtelig hører sammen. J